5x Buitenspeeltips voor BSO’s

Yeah! BSO’s mogen dan eindelijk open. Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, is buitenspelen de beste oplossing! Maar hoe organiseer je dat? Wij hebben 5 belangrijke tips voor je op een rij gezet.

 

#1 Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel

Een hele middag buitenspelen staat of valt met het niet te koud of te warm hebben. Vraag ouders daarom om extra kleding mee te geven. Een lekker warm vest, goede warme schoenen maar ook regenkleding! Je zult zien dat de kinderen ook wanneer het een beetje miezert dankzij de juiste kleding lekker blijven spelen. En vergeet niet om zelf óók goed aangekleed naar het werk te gaan.

 

#2 Houd je dagritme vast

Het voelt misschien als een open deur maar het werkt wel echt: houd de dagstructuur aan die je ook binnen gebruikt. Dus gaan jullie uit school direct eten en drinken? Doe dit nu ook. Gaan jullie daarna een gezamenlijke activiteit doen? Dit kan ook echt heel goed buiten (zie tip 5). Door het ritme vast te houden is misschien de omgeving even wennen voor de kinderen maar blijft de dag wel voorspelbaar en is het gemakkelijker om de structuur te behouden.

 

#3 Eten en drinken

Je kunt natuurlijk al het meubilair van binnen naar buiten slepen om aan tafel te gaan eten en drinken. Je kunt ook een zeil op de grond leggen en hierop kleden en kussen leggen. Zo kun je met de kinderen buiten picknicken!

Is het ietsje frisser buiten? Geef de kinderen dan bijvoorbeeld warme thee of warme limonade. Een extra koek/rijstwafel (brandstof) helpt kinderen vaak ook om het minder snel koud te krijgen.

Buiten eten is misschien even wennen voor de kinderen; ze kunnen wat sneller afgeleid zijn door wat er om hun heen gebeurt. Kort je eetmoment bij de start van de dag dus wat in en zorg dat je later op de dag (wanneer die bruisende net-uit-school-energie door het spelen eruit is gegaan) bij elkaar zit om even met elkaar te kletsen.

 

#4 Overzicht houden

Al die kinderen tegelijk op je buitenspeelruimte. Dat gebeurt misschien normaal wel nooit bij jullie BSO. Bedenk met elkaar van tevoren goed waar welke activiteit gedaan kan worden; waar is ruimte voor vrij spel, waar gaat een activiteit aangeboden worden, waar gaan we eten en drinken. Maar ook: waar kunnen kinderen zich even terugtrekken en “chillen”. Ook in je buitenruimte kun je hoeken creëren. Daarmee voorkom je ook dat alle kinderen door elkaar heen gaan spelen en wordt het mixen van groepen zoveel mogelijk ingeperkt.
En nog een tip: spreek met de kinderen af dat jij niet alleen op hun let, maar zij ook in de gaten houden waar jij bent. Kun je elkaar nog zien of horen? Gaat een kind even ergens anders spelen; spreek af dat ze het even tegen je zeggen.

 

#5 Speltips

Wat binnen kan, kan buiten ook. Ja, dat wij vinden écht. Even omdenken dus! Buiten kun je ook best met kapla bouwen of (als het niet regent) een tekening maken. Maar misschien is het deze periode juist wel extra gaaf om sportieve of creatieve buitenactiviteiten aan te bieden. Spelletjes met verzamelingen uit de natuur of speurtochten op je buitenterrein. Vorjaarsbingo, bootjesrace, smokkelspel.. Organiseer verschillende activiteiten en laat de groepen rouleren. Zo voorkom je weer het mixen van groepen. Check onze database www.buitenspelletjes.nl voor meer inspiratie!

 

Met deze tips heb je gegarandeerd plezier. Vind je opvang buiten organiseren toch nog een hele uitdaging? In een online stoom cursus ben jij in een no time een echte buitenspeler. Klik hier voor meer informatie.

 

groep kinderen met begeleider
Ga naar overzicht