Ruimte voor medewerkers

Sandra Hofhuis, eigenaar BSO Wijs!

Een vraag die mij vaak gesteld wordt, is: “Waarom kiezen jullie voor zelforganiserende teams en hoe doen jullie dat?” Al een tijdje kriebelt het om onze ervaringen met jullie te delen. Daarom volgen korte blogs, met daarin onze visie en de manier waarop we dit in praktijk brengen. Een aantal kernbegrippen zullen langskomen, zoals ruimte, vertrouwen, gedeelde verantwoordelijkheid, binden en klantcontact.

Bij BSO Wijs! schrijven we één woord met hoofdletters: RUIMTE. Eigenlijk kunnen we alles wat we doen aan dit begrip ophangen. Te beginnen met de ruimte voor onze kinderen. Na een intensieve lesdag ruilen ze bij BSO Wijs! het schoolgebouw in voor de wijde natuur. We nemen ze mee naar buiten. Naar het bos, het veld of de rivier bijvoorbeeld. Om hutten te bouwen, sport en spel te doen, te vissen, te zwemmen of vlotten te bouwen.

Medewerkers bij Wijs! omarmen deze visie. Iedereen heeft bewust gekozen om buiten te werken met kinderen. Om ze daarbij te begeleiden en stimuleren, werken we met kleine zelforganiserende teams die net zo nieuwsgierig, verwonderd en energiek zijn als de kinderen zelf. De teams zijn verantwoordelijk hoe ze het werk uitvoeren (binnen de veiligheidsafspraken die je bij een BSO mag verwachten) en regelen álles zelf eromheen. Ze hebben beslissingsvrijheid en invloed op allerlei zaken binnen het werk. Dit kan gaan over budget, urenbesteding, vakantieverlof, activiteiten, inkoop, beleid, of het aannemen van personeel. Medewerkers vinden bij ons alle ruimte die nodig is om het beste uit zichzelf en hun eigen baan te halen. Wat wij geven is vertrouwen. En daar is zeker geen moed of lef voor nodig.

uitleg groep bos
Ga naar overzicht