Wat een feest om elke dag mee op avontuur te gaan!

Elke dag is een groot avontuur, elke dag is anders. Samen met de BSO Wijs! kinderen leer en beleef ik elke dag weer iets nieuws. Ik heb vele soorten van opvang gedaan voor ik bij Wijs! kwam maar, nooit een opvang die buiten was georiënteerd. Ik weet dan ook dat bij het lezen van de vacature en de werkwijze dat ik zo enorm enthousiast was dat ik gelijk achter de laptop ben gedoken voor een brief. Ik dacht hier wil ik werken! En nu mag ik al mijn werkdagen veel lol beleven met de kinderen in de buitenlucht.

 

En een feest is het hoor! 
Het begint al als de vrolijke gezichten standaard hun eerste vraag stellen als ze ons zien uit school: “WAT GAAN WE VANDAAG BELEVEN JUF”!! Na het vertellen van de speellocatie zie en hoor je bij hun al de ideeën voor avonturen opkomen. Met de bakfietsen volgeladen met alle spullen die we nodig kunnen hebben zoals; ballen, zakmessen visnetjes, verf etc., gaan we elke dag op pad.

 

Kinderen die vol rumoer zitten door hun schooldag en van alles willen roepen en vertellen aan ons onder het fietsen naar de speellocatie. Ook hebben ze samen hele fantasie verhalen en gesprekken en dan mag ik heerlijk meeluisteren naar hun wereld. Dat vind ik zo mooi aan dit prachtige vak: kinderen die je meenemen in hun beleving in hun opvattingen en wereld. Soms ben je de juf die ze nodig hebben voor een luisterend oor, soms de juf die ze helpt bij dingen die nieuw zijn of spannend maar, veelal mag je mee kind zijn en samen met hun op avontuur.

 

Grenzen verleggen
Samen met hun verleg ik elke dag mijn grenzen en mag ik nieuwe dingen ervaren of opnieuw ervaren. Bijvoorbeeld wanneer we naar het bos gaan, en de kinderen gelijk enthousiast naar grote takken opzoek gaan en een brug over de slootjes bouwen. En ja, hij moet natuurlijk op stevigheid gecheckt worden dus, ook de juf mag over het slootje klimmen, klunen, glibberen en lopen. Je hoort dan een kind zeggen; “juf lukt het, of moeten we je helpen”? Natuurlijk nooit laten zien hoe spannen je het vindt om uit te kunnen glijden en natte kleren te halen!

 

Ook klimmen we in bomen en gaan tot we niet meer kunnen of durven en helpen elkaar naar beneden. Speren maken is ook altijd helemaal favoriet bij de kinderen. Ik weet nog dat ik samen met een collega dit de eerste keer ging doen en de zakmessen en dunschillers uit de tas kwamen. Wow wie vond dit spannender: de kinderen of ik? Dat antwoord weten jullie natuurlijk al wel. Maar doordat je ze de vrijheid geeft (met natuurlijk goede uitleg en veiligheid tips) gaat dit gewoon zeer goed en kijk je naar heel veel blije en trotse kopjes wanneer ze druk bezig zijn om hun speer te maken.

 

Zo kan ik nog zoveel leuke voorbeelden noemen die ik met hun en collega’s in deze korte tijd al heb mogen doen. Geocachen door heel Vianen heen: de kinderen die dan vanuit de bakfiets met hulp van een app op de mobiel je sturen naar de plaats waar we iets kunnen vinden, of moddersleeën vanaf een heuvel. Hoe viezer, hoe harder, hoe beter. Stenen zoeken onder de Lekbrug van Vianen en vliegeren op het open veld. Zoveel leuks al mogen doen en zoveel nog om te doen waar ik echt naar uit kijk!

 

Weet je wat ik ervaar aan het buitenspelen met deze stoere kinderen? Ze komen soms wat druk en stug over als ze uit school komen, maar zodra we even buiten zijn wordt er volop gelachen en gekletst.  Kortom, het is een feest om te werken met mijn neus in de buitenlucht en ik voel me thuis bij dit team en alle kinderen!

 

Bianca,

Pedagogisch medewerker BSO Wijs! de Rank

Ga naar overzicht